Logo Saphico
Antiransomware software
Antiransomware software

Antiransomware software: bescherm jezelf tegen afpersing

In België is het aantal cyberaanvallen vermenigvuldigd met drie sinds de coronacrisis en de opkomst van teleworking. In 2021 werden meer dan 1.000 Belgische bedrijven het slachtoffer van ransomware. Het geëiste losgeld varieert van 10.000 tot 500.000 euro! Elke dag duiken er nieuwe hackingtechnieken op die de klassieke antivirusprogramma’s te slim af zijn.

Wat richt ransomware aan?

Ransomware brengt de veiligheid van gevoelige en vertrouwelijke gegevens in het gedrang: van mails tot bedrijfsgeheimen en je persoonsgegevens. Malware is extreem gevaarlijk voor bedrijven en valt computers en alle toestellen die onderling communiceren aan.

Mijn netwerk is goed beveiligd.
Ben ik dan toch nog kwetsbaar voor ransomware?

Ransomware of phising-berichten zijn een vorm van oplichting die vandaag op grote schaal gebeurt en die geen gebruik maakt van een zwakke plek in je netwerk, maar doelgericht misbruik maakt van je eigen kwetsbaarhei.

Wat is ransomware precies?

Ransomware misleidt je met een frauduleus voorwendsel, zodat je spontaan gevoelige informatie deelt. Hackers doen zich voor als een persoon of een organisatie die je vertrouwt, via e-mail, sms, een uitnodiging op een sociale netwerksite of via een valse beveiligingswaarschuwing op een webpagina die je bezoekt.

Hackers verspreiden verontrustende en beangstigende berichten die je aanzetten om snel te reageren. Ze spelen in op je angst om je te dwingen iets te doen dat onherstelbare gevolgen zal hebben: klikken op een bepaalde link. Zo simpel is het: het begint allemaal met één klik!

Werkt mijn antivirusprogramma efficiënt tegen ransomware?

Begrippen als antivirus en antiransomware worden door elkaar gebruikt. Toch beteken ze helemaal niet hetzelfde; er zijn grote verschillen.

Antivirus
Een klassiek antivirusprogramma vergelijkt bestanden, vaak op aanvraag, met een lijst van gekende malware. Het bepaalt dan of die bestanden gevaarlijk zijn. Indien wel, krijg je een waarschuwing. Klassieke antivirusprogramma’s zijn zeer efficiënt tegen de meeste computervirussen, maar ze bieden geen bescherming tegen de recente malware die nog niet is geregistreerd in die overzichtslijsten. Dat geldt vaak voor ransomware, rootkits en andere spyware.

Antiransomware software
Antiransomware bescherming is vaak veel geavanceerder dan klassieke antisoftwareprogramma’s en werkt in realtime en dus niet alleen op vraag. Deze software gaat ook verder dan een eenvoudige vergelijking met een bestaande lijst. Antiransomware software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, gedragsanalyse en automatisch leren (machine learning in het Engels) om schadelijke bestanden te detecteren en te verwijderen.

HOE KAN IK MIJN GEGEVENS BESCHERMEN MET ANTIRANSOMWARE-SOFTWARE?

Hoe kan je vermijden dat een toestel van jouw bedrijf in een fractie van een seconde transformeert van werkinstrument in een toegangspoort tot alle gevoelige gegevens van je organisatie? Saphico begeleidt je bij de keuze van de meest geschikte software voor jouw organisatie, de gebruikte apparatuur en de kennis van je medewerkers over de gevaren en valstrikken.

 • Open geen e-mails die afkomstig zijn van onbekende afzenders en geef nooit toe aan een dringend verzoek zonder dat je de tijd hebt genomen om het bericht grondig door te nemen. Bij de minste twijfel moet je het bericht gewoon negeren.

 • Klik nooit op een link in een e-mail, tenzij jij om die link hebt gevraagd en die komt van iemand die je vertrouwt.

 • Controleer de bestemming van de link. Dit is een zeer doeltreffende tip om te controleren of een doorgestuurde link jou naar een veilige plaats leidt: beweeg met je computermuis over de link, maar dan zonder er effectief op te klikken! Onderaan het scherm van je e-mail zal je de url van de bestemming zien.

 • Klik nooit op een link in een e-mailbericht dat afkomstig is van een organisatie (bank, verzekeraar, ziekenfonds, PayPal, transportbedrijf, de post…) die je vraagt om een actie te ondernemen via de aanklikbare link.

 • Open liever een nieuwe pagina in je webbrowser, liefst in privémodus, en surf naar de officiële website van de organisatie om de gevraagde taak daar uit te voeren. Misschien ontdek je zo dat er eigenlijk helemaal geen actie van jou wordt gevraagd en dat dit een poging tot phishing is.

 • Kopieer een deel van het ontvangen bericht en plak het in een zoekmachine om te ontdekken of andere mensen al het slachtoffer zijn geworden van een gelijkaardige poging tot oplichting.

 • Een onbekende oom, een generaal uit het leger, een vrijgevige weduwe? We willen je niet teleurstellen, maar de kans dat een vrijgevige weldoener of een gulle schenker zomaar uit het niets verschijnt en uitgerekend jou als begunstigde uitkiest zonder je te kennen, mag je onbestaand noemen. 

De antiransomware oplossingen van Saphico: getest en bewezen 

Kies voor de complete en slimme oplossingen van Saphico en geniet feilloze begeleiding bij je keuze van de beste beveiligingssoftware.

 • Bescherming tegen ransomware die je gegevens versleutelt en de betaling van losgeld vraagt zodat je opnieuw toegang krijgt tot je gegevens.

 • Bescherming tegen spyware die zonder jouw medeweten persoonsgegevens en wachtwoorden deelt met een hacker.

 • Bescherming tegen frauduleuze e-mails die gebruik maken van de identiteit van iemand die jij vertrouwt (bank, webshop, de post, bezorgdienst…) om gevoelige persoonsgegevens te stelen van de bestemmeling (in de meeste gevallen gaat het om bankgegevens).

 • Firewall: een hulpmiddel dat toezicht houdt op de gegevensuitwisseling tussen de computer en de buitenwereld, met als doel verdachte activiteiten traceren.

 • Spamfilter: beschermt tegen spamberichten die massaal worden verstuurd en vooral bestaan uit gevoelige reclame.

Ben je op zoek naar antiransomware-programma’s? Contacteer ons gerust.